Összes oldalmegjelenítés

2012. január 22., vasárnap

Indiánsátor? Vályogház?...egyik sem, tyúkól :)

Már régóta foglalkoztatott egy baromfi udvar létre hozása és tavaly tavasszal megvolt az indok ahhoz, hogy elkezdjünk építeni egy tyúk ólat. Waldorfos gyerekekkel terveztünk egy olyan foglalkozást, ahol az organikus építés folyamatait tudjuk együtt csinálni a gyerekekkel. Mivel nem akartam olyan helyzetbe hozni a gyerekeket, mint amiben korábban nekem volt részem ( majd egy másik cikkben írok róla...) ezért elkezdtünk  a telkünkön egy ilyen munkát. A vékony akácfák és az agyag az rendelkezésünkre állt, de el kellett menni vesszőt szedni. 










Egy méretes utánfutót megpúpoztunk, de ez alig több mint a felére lett elég, ezért kellett még egy utat tennünk. 




A befonás után jöhetett a tapasztás.


A tapasztáshoz agyagos vályogot használtunk, amihez a néhány évvel korábbról megmaradt szalmát kevertük.
A vesszőszedésben, fonásban, tapasztásban a gyerekeink is segítettek.




Ahhoz, hogy az időjárás állósága megfelelő legyen át kell még tapasztani, hogy a lyukacsos, porózus felület simább legyen és amikor kiszáradt akkor 2-3 réteg meszeléssel kapunk egy vízlepergető felületet. Nálunk ez azért nem történt meg , hogy teszteljük a felületet, jól viselkedik és tavasszal ha befejeztük bemutatjuk a folytatást.

1 megjegyzés:

  1. Tetszik! Megmutatom a férjemnek is...vannak tyúkok, kacsák, libák, kecskék. Van rendes óljuk, de olyan jól nézne ki az udvarban egy ilyen. Akár kisebb kivitelben-dísznek is...bár a tyúkok használnák akár dísz, akár nem! :))
    Köszi az ötletet! :)

    VálaszTörlés