Összes oldalmegjelenítés

2015. január 6., kedd

Szauna saját kezüleg


Régebben viszonylag rendszeresen jártam szaunázni, volt benne tudatos egészség megőrzés, társadalmi élet és persze kikapcsolódás. Aztán ahogy egyre többet dolgoztam itthon a műhelymunkákkal úgy ritkultak a szaunázások is. 

Az fogalmazódott meg bennem, hogy egy saját szauna kellene, egy olyan ahol a család szaunázhat akár barátokkal együtt is. 

A szaunára elég sokan úgy gondolnak, hogy egy "úri huncutság" elektromos kályhával, skandináv faszerkezettel jó sok költséggel, kivitelező szakemberekkel. Na ezt a mi esetünkben felejtsétek el!

Nézzük hogy készült nálunk: 
 A helye adta magát, hiszen a műhely elég tágas volt ahhoz, hogy egy részét leválasszuk erre a célra. Aztán kelletek ugye az anyagok:
  - a falnak... nálunk ez bontott (szebben fogalmazva újrahasznosított) nagyméretű nikecell darabok voltak amik kaptak több rétegnyi dreyvit réteget hálóval, a kályha közelében ytong falat raktunk
  -a padoknak... a telkünkön több gyümölcsfa kiszáradt ezek adták a szerkezet alapját, a fekvő-ülő felületet kisebb ágak felvágásával és összekötözésével készítettük el
  -a kályha... na jó ehhez kellett szakember, lakatos barátunk készítette el egy régi szétbontott kályha egy kettévágott öntöttvaskád és némi kazánlemez hozzáadásával, kívülről kapott egy hegesztett vashálót kőtartónak
  - a köveket ha nem is fillérekből, de pár forintból hoztuk-mostuk-válogattuk és berakosgattuk kb. 200 kilónyit
Készült még kémény néhány évvel ez előtt már erre a célra szánva. 


A hőmérőt és homokórát még karácsony előtt meghozta a futár nagy örömünkre! Kicsit keresgélni kellett a neten mert a szaunahőmérő árak a csillagos égig érnek én pedig a földközelebbit kerestem ebben is (megtaláltam 2 szaunahőmérő, egy külső hőmérő, egy szaunába való homokóra + szállítási költség 6-7 ezer forint körül volt).



Ha érdekel a szaunázás története, szokások ezzel kapcsolatban érdemes a Wikipédián utána olvasni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése